Tüp Bebek Nedir?
Tüp Bebek nasıl olur? Tüp bebek nasıl oluyor ya da tüp bebek ve tedavisi aşamaları hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Tüp bebek ve tedavi seçenekleri

Tüp Bebek tedavisi nasıl olur, tüp bebek nedir?
Çoğu anne, baba adayı tüp bebek nasıl olur?, tüp bebek tedavisi nasıl gerçekleşir? tüp bebek nedir? şeklinde sorular sormaktadır. Bu yazımızda Tüp bebek nasıl oluyor ya da tüp bebek nasıl olur sorularına cevap bulmaya çalışacağız. Bu tedavi yönteminde Doğal yollarla çocuk sahibi olmayan çiftlere uygulanarak gebelik oluşması olarak adlandırılabilir.Kısaca ,erkeğin spermi ile kadından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak embriyo elde edilmesi ve elde edilen embriyonun kadın rahmine yerleştirilmesiyle gebeliğin sağlanmasına tüp bebek tedavisi denir.
Tüp Bebek tedavisi ilk olarak 1971 yılında İngiltere’de gerçekleştirilmiştir. Gelişen teknoloji ve infertilite(kısırlık) alanında yapılan gelişmelere bağlı olarak ülkemizde de tüp bebek tedavisi yoğun bir şekilde uygulanmaya başlamıştır. Ülkemizde tüp bebek tedavisi ilk olarak 1989 yılında İzmir Ege Üniversitesinde uygulanmış olup başarılı bir şekilde doğumla sonuçlanmıştır.
Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri arasında önemli bir yerde olan tüp bebek tedavisi yöntemi, her geçen gün infertilite oranlarının artmasıyla anne, baba adaylarının umut kapısı haline dönüşmüştür. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüp bebek tedavisi sayesinde ülkemizde yer alan tüp bebek merkezlerinde son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tüp Bebek hangi aşamalardan meydana gelir, Embriyo ve tüp bebek nasıl oluyor?
Tüp bebek tedavisi genel olarak tanımlandığında iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Birinci aşamada tüp bebek tedavisinde, çiftlerden alınan sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak embriyo elde edilmesi , ikinci aşamadaki tüp bebek tedavisinde ise oluşan embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesiyle gebelik oluşumunun sağlanmasıdır.
İnfertiliteye neden olup tüp bebek tedavisi gerektiren etkenler arasında rahimdeki enfeksiyon sorunları, Rahimdeki Tüplerin Tıkanıklığı , erkekte sperm yetersizliği, azosperm ya da sperm kalitesinin düşük seviyede olması, aşırı şişmanlıkta dolayı hormonlarda anormallikler veya kadınlarda ileri yaştan dolayı yumurtalık rezervlerinde azalma görülmesi gibi etkenler yer almaktadır. Tüm bu sorunlar görülmesine rağmen tüp bebek merkezlerine başvuran infertil ,anne ve baba adayları yukarıda sayılan etkenlere rağmen uzman hekimler, tüp bebek tedavisi ve uygun tedavi yöntemleri uygulandığında olumlu sonuçlar elde etmektedirler.
Tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurtadan embriyo elde edilmesi farklı iki yöntemde gerçekleşmektedir. Bunlar; Tüp bebek(ivf) ve ICSI(Microenjeksiyon) yöntemleridir. Tüp bebek hakkında detaylı bilgiler alabilmek ve tüp bebek nasıl olur sorusuna cevap bulmanız için bu siteyi ziyaret etmeyi unutmayınız. Aşağıdaki sitede yer almaktadır.
1-) Klasik Yöntem(İvf-Tüp Bebek):
Tüp bebek diğer bir ifadeyle klasik yöntemde sperm hücresi ve yumurta hücresinin aynı ortamda, yan yana konarak bunların kendi kendine döllenmesinin sağlanması işlemidir. Bu tüp bebek yönteminde özellikle rahim tüplerinde tıkanıklık olan veya rahim tüplerinde bir takım hasarlar meydana gelen kadın bireylere uygulanmaktadır. Klasik tüp bebek yönteminde karında döllenme meydana gelmediğinden dolayı anne adayından yumurtalar alınıp halk arasında ‘tüp’ olarak tabir edilen küçük bir tabağa konarak çevresine de erkekten alınan spermlerin konmasıyla döllenmenin sağlanmasıdır. Bu tedavi yöntemine tüp bebek denmesinin altında yatan en büyük etkenin bunun olduğu söylemek mümkündür.
Tüp bebek yöntemi ülkemizde çoğu tüp bebek merkezi tarafından uygulanmadığı için buna klasik yöntem denilmektedir. Aslında günümüzde popüler olan ve bir çok merkez tarafından kullanılarak başarılı sonuçlar elde eden yöntem Mikroenjeksiyon yöntemidir.
2)-Microenjeksiyon (ICSI ):
Mikroenjeksiyonu açıklamadan önce gelin mikroenjeksiyon nedir? tüp bebek tedavisiyle aynı yöntem değil midir? bunun cevabını bulalım. Mikroenjeksiyon işlemini tüp bebek yönteminden ayıran en önemli fark, babadan alınan spermin direk olarak yumurta hücresi içerisine özel bir mikroskop ve robotik ufak kollardan oluşan bir alet yardımıyla enjekte edilerek embriyo elde edilmesidir. Bu yöntemle uygulanan tedavide, tüp bebek yöntemine nazaran daha fazla döllenmenin gerçekleştiğini söylemek mümkündür.
Yumurta sayısının az olduğu durumlarda klasik tüp bebek yöntemi yerine mikroenjeksiyon yöntemi uygulanmakla birlikte özellikle erkek kaynaklı kısırlık olarak bilinen azosperm veya yeteri kadar kaliteli sperm hücresinin olmadığı durumlarda yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
Mikroenjeksiyon yöntemi, bazı durumlarda uygulandığında klasik tüp bebek yöntemine göre son derece başarılı sonuçlar elde etmektedir. Fakat şunu unutmamak gerekir ki her yumurtanın içerisine giren spermin illa embriyo oluşturacağı söylenemez.
Bazen klasik tüp bebek yöntemi, ICSI yöntemine göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağını çiftin durumuna göre uzman hekim belirlemektedir. Bu açıdan tecrübeli ve uzman bir tüp bebek merkezi seçmek oldukça büyük önem arz etmektedir. Tüp bebek merkezi seçimi başarılı sonuçlar elde etmek için oldukça önemli bir etkendir. Tüp bebek merkezi seçerken nelere dikkat etmeliyim? Hangi tüp bebek merkezini seçmeliyim şeklindeki sorularınızın cevabı için tıklayınız.
Aşağıda tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bir video anlatılmaktadır.
Her ne kadar her iki tedavi yöntemine de tüp bebek tedavisi dense de erkek kaynaklı kısırlık sorunları ve ileri yaşta evlilikten dolayı yumurta sayısı ve sperm sayısının her geçen gün azalmasından dolayı klasik tüp bebek yerine ICSI yöntemi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çünkü klasik tüp bebek yöntemi için yeteri kadar sperm ve yumurta bulmak her zaman mümkün değildir. Halk arasında yaygınlaştığından dolayı günümüzde hem ICSI yöntemine hem de klasik tüp bebek yöntemine tüp bebek tedavisi denmektedir. Ülkemizde yer alan çoğu tüp bebek merkezleri ICSI yöntemini uygulamaktadır. Aşağıdaki resimde tüp bebek tedavisi basit bir şekilde ifade edilmektedir.